Wahai Seorang Wanita Dunia

Wahai seorang wanita dunia,

Mengapa kau hanya menunduk sahaja,

Kau begitu menjaga pandanganmu dari segala lelaki dunia,

Dari segala pengaruhnya kenikmatan dunia,

Membuat…

Wajahmu begitu sangat meneduhkan,

Walau hanya bersolek sederhana,

Ibarat bidadari turun dari langit,

Yang wajahnya memancarkan ketenangan dalam hati,

Memenuhi perasaan dan segala jiwa,

Itulah mengapa mata ini pun tidak sanggup,

Menatap untuk kedua kalinya pada wajahmu,

Mata ini hanya boleh menunduk pasrah,

Menahan serangan asmara.

Wahai seorang wanita dunia,

Pakaianmu begitu rapi Islami,

Menutupi longgar seluruh tubuhmu,

Membuat anggunnya dirimu,

Diri ini pun tidak boleh lama mendekatimu,

Diri ini bergetar, gelisah, dan khuwatir,

Kerana diri ini pun terlalu hina untuk dekat denganmu,

Dengan kesempurnaan terjaganya dirimu.

Wahai seorang wanita dunia,

Suaramu menggambarkan bijaksananya dirimu,

Sehingga aku tidak sanggup mendengar suaramu,

Suaramu yang kau lafaz dengan mendayunya dirimu,

Pada semua orang di sekelilingmu,

Membuat aku begitu cemburunya padamu,

Kerana bagiku suaramu,

Hanyalah untuk sesuatu yang mahal,

Iaitu sebuah kebijaksanaan dan kebermanfaatan,

Menghilangkan duka pada fikiran semua orang.

Wahai seorang wanita dunia,

Tingkahmu begitu santunnya segala kesopanan,

Memenuhi segala akhlakmu dalam kemuliaan,

Membuat dirimu yang penuh kelembutan,

Tetapi memancarkan segala bentuk kewibawaan,

Membuat sikap ini pada dirimu begitu segan,

Malu dan begitu enggan,

Kerana tingkahku masih banyak kesalahan.

Wahai seorang wanita dunia,

Cinta di hatimu sangatlah suci,

Kerana cinta di hatimu hanyalah kerana Ilahi,

Membuat hati ini hanya bisa berharap dan berdoa,

Mampu engkau cintai kerana-Nya,

Dan menjadi pendamping serta imammu dalam meniti jalan-Nya,

Hingga Syurga-Nya,

Maka akan aku jaga cinta ini hingga tiba saatnya,

Sambil selalu memperbaiki diriku dalam kemulian-Nya,

Kerana semua sudah termaktub dalam firman-Nya,

Bahawa wanita yang baik hanya untuk seorang lelaki yang baik adanya.

Wahai seorang wanita dunia,

Aku mohon jagalah dirimu,

Itulah mengapa kau dipandang berbeza,

Kerana kau sangat berharga.

Wahai seorang wanita dunia,

Yang membuat iri bidadari semuanya,

Walau seorang wanita dunia,

Engkaulah sang ratu bidadari Syurga.

-Artikel iluvislam.com

http://www.iluvislam.com/karya/puisi-kreatif/3871-wahai-seorang-wanita-dunia.html

111111111111

111111111111

Image

rasa hati

at the same time…(with seminar tadi)..aku agak..huuhuh..terasa sebenarnya…entahla..betul org cakap..kalo kita berkawan atau berada di dalam angka ganjil,,,akan ada seorang yang akan terpinggir..hhuuhuh..fitrah alam sebenarnya..biasa la tu..tapi ak tak suka perasaan ni..so in order nak buang perasaan ni jauh2..ak citer kat sini ya..

mcm tadi..antara ak, mora ngan ezi..kan 3 orang u..ak dengan sendirinya akan terasa ; bila cakap,,aku akan cakap sorang2 ..xda orang akan respon,,,bila bergambar ke apa ke..ak terasa ak ni menyibok je sebenarnya..aku akan terasa yang diorang nak amek gambar sesama diorang je sbnarnya..huhuuh…bila makan ke apa ke..aku akan terasa macam menumpang kat meja diorang je…

padahal..diorang xda pon rasa/ perasaan mcm tu kat aku..ntahla..aku perasan,,aku ni mudah kecik/ terasa hati..even kadang2 bila orang terkuat suara pon ak trasa mcm diorang benci aku, x suka aku…huhuhu..namun begitu,,ak slalunya tak akan simpan lama2…kalo blh..aku nak buang apa yang aku terasa ni…yelaa..x baik berdendam dan bersangka buruk sbnrnya..selau aku mintak ngan Allah..

“buangkanlah perasaan prasangka buruk dan juga dengki mendengki dalam hatiku ini Ya Allah..”

amin..amin ya rabbal ‘alamin…ak baru perasan..sejak 2 -3 tahun kebelakangan ni..aku selalu berprasangka buruk kat orang..x baik kan…even dengan familiy aaku sendiri, parents aku..aku selalu terbuat macam tu..so,,sekarang bila da sedar…hope sangat aku xda perasaan macam tu lagi…x best tau bila ada perasaan negativi ni…even kadang2 djoe mcm sarcastic – janganlah buat2 baik sangat – apa yang ak dapat tafsir dari dia – tp x taolah betol ke x apa yang dia rasa

hurmm,,walaupon ak rasa dia berperasaan mcm tu..tp xpala..tu pendapat dia..dan apa salahnya kalo kita sentiasa berfikiran positif..terhadap sesuatu perkara yang terjadi kat kita…terhadap sesuatu benda..even terhadap kawan2 kita dan apa jua tindakan yang diorang lakukan…sentiasa positif ok..!! (^_^)

dan ak perasan, sejak aku cuba buang perasaan negatif/ prasangka buruk ni,,aku lebik yakin dan gembira…heheheh…kalo tak tu,,aku akan rasa..diri aku ni mcm..lack of something….hurm…tapi x tao apa dia…dan juga,,,aku seakan resah gelisah..huhuhuh

dan sekarang semua perasaan tu makin hilang..dan aku seakan – akan tenang..hehehhe…best2…thanks YA ALLAH kerana mengurniakan perasaan ni…hehhehe…dan sbanrnya sambil aku tulis diary ni sambil aku tersenyum..dan aku harap aku akan tersenyum sampai bila2…

everything will be alright if we think positive right..??hehehehe…so my liltle diary….thinks positive ya…

luv,

akunamatiada. 2149.29 oktober 2011

ILMU..

hari ni dapat ilmu baru..ngehehehhe..photography..it was such fun..!!!best kot…!!

it was a talk by choo meng foo..the photographer  from Singapore that practice architecture as well..he talked about his experience on  what he have gone through since his starter day of been an photographer..such a nice story..and in the evening session, we have the workshop – on going work on how to photograph jumping shot, and also one interesting session – communication through eye..but somehow. i was lil bit ashamed as we have to stare at friend’s eye in order to feel/ know what they thinked, feel…hehehe..blushing2 jugak la tadi..ngeh ngeh ngeh…lagi malu bila kena tuka our partner – dari nina banana jadi chris..huhuhuuh..malu I…

shying,

akunamatiada.29 oktober 2011

KEDEKUT.

Sifat  yang semua orang ada. Bohonglah jika dia katakan dia takda secubit langsung sifat kedekut tu. Kedekut boleh jadi ; 1. Kedekut dari segi duit (yang paling nyata)  2. Kedekut ilmu  3. Kedekut rasa sedih  4. Kedekut untuk meminjamkan barang ; dan banyak lagi sebenarnya. Namun, di sebalik ‘kekedekutan’ tu ada cerita disebaliknya. As what exactly happened to me : my friend have bought one set of toast bread which really..really delicious!! However, bila aku nak sikit tadi,

“amekla..tapi jangan makan yang tengah..makan yang tepi tu je”

Huhuhuh…kedekut..tapi dia ada reason dia sendiri; which is..the center part is her favourite and actually she’s really2 hungry as she didn’t take her lunch yet. Tapi dengan adanya sifat kenakalan dalam diri aku ni (nakal ke?),,aku sengaja makan part yang tengah tu..hahahha

Takdala..aku da biasa kat umah, buat macam tu ngan adik2 aku..muahahhaa!!(jahat kan..) heheheh..sengaja nak mengusik depa..to ezi,,sorry la beb..saja je ak makan part yang tengah tu..hehhehe..

akunamatiada. 26 October 2011, 1920.

HALANGAN TANGGUNGJAWAB.

Antara tanggunggjawab dan kehendak. Kadang – kadang kita telah merancang seuatu , apa yang akan kita lakukan untuk hari itu. Namun, akan datang halangan – halangan tertentu yang akan membuatkan kita tersepit. Mungkin ada yang berkata,

“takpalah, jus go on dengan apa yang kita rancang”.

Tapi mcm mana pula jikalau halangan yang datang itu adalah tanggungjawab kita? Susah sebenarnya apabila dah tersepit ni..hati akan gelisah. Jika kita go on dengan plan kita dengan mengelak daripada halangan tanggungjawab tu, kita akan rasa bersalah yang amat sangat..namun, jika kita memilih halangan tanggunjawab tersebut, hati kita tidak akan berpuas hati lantas akan menyalahkan keputusan yang kita buat.

Hurm…macam mana ni..? patutkah aku pergi kelas management? Ataupun go on dengan apa yang aku nak buat hari ni?seriously…serba salah..dan aku tak suka rasa ini.

akunamatiada . 26 October 2011, 1113

further study

i was thinking to further my study after i’ve graduate…urm..tp…fulus lagi…n i hope for this time i can further in oversea…actually aku da usha – usha the best unviersity and of the listed university is in berkeley…tp in my field,,Australia adalah universities yang disebut- sebut..tp..ntahlah…maybe ak blh tanya lect ak nnti…

Previous Older Entries