berkira..

salam wahai diariku..

hurm..baru balik dari bilik ezi..cadangnya nak pinjam pemadam,,da selesai pinjam meminjam tu..dia ckp ..

” ko minum kopi ke “?

then, aku tanya la “berbau ke?”..

dia jawab.. “a’ah..ko da guna berapa da ek (kopi tu)?”

sbb kitorg belik kongsi..so, half-half..dia 7, aku 7..hurm…apa yang aku cuba nak sampaikan disini…ialah…yang aku perasan, dia ni (dari 1st year)…agak berkira jugak la..lebih lebih lagi kalau dalam bab memang hak dia..kadang kadang aku terasa gak..yela,,sebab bagi aku kawan2 kan..kalau aku..jenis macam tak kesah..dia lebih sikit ke, aku kurang sikit ke..

tapi bila fikir fikir balik..ada sebab Allah bagi kawan yang macam tu kat aku..sebab, dengan perangai aku ni yang jenis tak kesah..kadang kadang aku terambil hak orang…maksod aku, aku jenis tak kesah if orang guna/ambil makanan aku..then, aku akan rasa orang lain pon tak kesah kalau aku pun buat macam tu..jadi, kemungkinan aku gunakan/makan harta orang lain itu adalah tinggi..dan, tanpa aku sedar..sebenarnya kawan aku ni  (yang aku guna/makan harta dia) tak redha/ikhlas pon..jadi, dengan dikurniakan kawan yang jenis berkira ni..Allah nak tegur/ pantau/ mengurangkan aku berbuat demikian sekaligus mengurangkan dosa yang bakal aku lakukan sebab aku akan lebih berhati hati dalam memakan/mengambil hak/harta orang…okeh, itu kesimpulan aku..(agak agak ko paham tak..??hihi…)

jadi, kamu yang empunya diri…jangan nak terasa ya..semua benda yang terjadi disekeliling kita ada sebabnya..takda benda yang terjadi tanpa sebab..semuanya mesti ada sebab dan hikmahnya..dan yan paling penting..!!bersangka baik sesama manusia..okey..??

alright…sambung buat keje..hihi

akunamatiada.1046.161012.

Advertisements

this is my promise

dear ibu & ayah…

this is my promise..i will do my best, as hard as i can in my study..as far as i can push myself to make u proud..!!insyaAllah..doakan anakmu ini..

akunamatiada.0449.101012

mimpi..

salam..^^,

semua orang mesti pernah mimpi kan..aku pon macam tu jugak..tetapi..aku ni jenis yang susah nak ingat mimpi2 aku..huhu..but there’s a few dreams that i’ve remember till now…tapi, of course la..semua tu mengarut..!!haha..

1. mimpi menakutkan

aku pernah mimpi something yang menakutkan masa darjah 3..so, apa yang aku mimpikan ni adalah mimpi yang menakutkan pada tahap budak darjah tiga..haha..iaitu……mimpi kena kejar ngan monyet..ngih ngih ngih..monyet ni kejar aku bagai nak rak..tapi yang peliknya,,monyet ni pakai baju, seluar, topi siap..haha..mengarut kan..tapi mimpi ni agak menakutkan sampai aku ingat sampai sekarang..

2. mimpi dah kahwin

aku pernah mimpi aku dah kawen doohhh…but somehow, in that dream..i’m married with someone that i didn’t knew..tak tau sapa dia..dalam mimpi tu, it starts with scene akad nikah..aku pakai baju grey..dia jugak, baju melayu..muka aku tak nampak..then, after kitorang dah selamat diakadnikahkan..beralih plak ke scene aku tengah tunggu dia..dia ni somehow…seorang..urmm…aku tak tao..tapi dia tengah diinterview @ radiostation.. and..bila dia nampak yang aku tengah tunggu dia, dia habiskan interview tu, and dia before dia tinggalkan radio station tu, dia sempat “tuju lagu”..haha..tuju lagu keyh..lagu “muslimah” by nezrey johari..hihi..sweet giler..then, ending mimpi tu..kitorang jalan kaki balik..hihi..such a sweet dream..the end.

3.mimpi sweet jugak, tapi laen sket..

mimpi ni start ngan aku jumpa sorang sorang staff scholars inn at fab with one of my archi friend..but somehow, that fab is not current fab’s building..hurm..laen sket..okay, then aku berborak ngan staff scholars inn ni..ntah mcm mana phone dia berbunyik , and dia angkat dan berjalan menjauhi aku untuk cakap phone..padahal aku tengah borak ngan dia..aku pon macam sedih la..”alaa…tengak borak ngan pak jo (nama staff tu) kot..huhu”… and aku ikut dia (that staff), nak sambung borak..haha..ntah pape aku nak paksa dia borak ngan aku..ntah macam mana, aku tersesat masa ikut staff tu dan terus naik sampai tingkat paling atas..and that time, aku tengah pakai heels..dahla aku ni jenis gayat..and, you know.. buildings in malaysia, agak unproportionate kat tingkat paling atas..tapi, at that time, kawan aku sorang ni, dia follow aku..and, with my ‘gayat’..i just like “huhu..macam mana ni, aaaa (his name)..aku gayat kot..macam mana nak turun balik” (memandangkan tangga tu agak steep)..lama gak la aku berteleku kat situ,fikir macam mana aku nak turun..huhu..then, tetiba kawan aku ni..entah macam mana bleh jadi romantik.. “meh sini”, dia cakap sambil hulur tangan kat aku…wwwwoooooaaaaahhhh….haha..tapi time tu, aku confuse giler..pesal ntah..then, dengan teragak-agak aku pon sambut tangan dia, sambil turung tangga…andd…dumm..!! aku terjaga..haha..patutnya mana boleh…but somehow, it jus soooo romantic..huhu..apala aku ni..dush dush..!!

4. mimpi yang menyedihkan

yang ni aku tak ingat..but somehow, aku pernah mimpi yang someone that close to me, died..huhu..i’m not sure what really happened..but as long as i remembered, when i woke up..aku menangis teresak – esak..tapi,,mata aku tak basah..just menangis without air mata..huhu..sedey…=(

wokie…thats the dreams but not nightmare that i’ve been through for 24 years..hihi..for 24 years..but only 4 that i remember..okay than, bye..(sambil layan greys anatomy episode 16, season 4) ♥..

akunamatiada.0214.091012.

Gangnam style gets bebe to eat everything his dad throws at his face.

budak ni…kenit kenit lagi dah pandai gangnam bagai…haishh…=.=’

#funnyemails

Gangnam Style = Proven pacifier

View original post

senandung ahad

 hurm..dah lama aku tak tulis kat sini kan…hampir hampir terlupa nak menulis kat sini..huhu

wokey, somehow untuk hari kan, baru lepas tengok2 facebook..tengok gambar2 orang.. (stalker jugak aku ni kan..hihi)..baru aku terperasan something…actually benda ni aku da perasan lama dah..tapi for a moment, i’m just put it aside..tak mao pikir banyak2, tak mao serabut kan kepala..but somehow, ianya terdetik jugak tadi…

somehow…i feel like i’m not important to anyone else, my friends, family…cause i notice, when my other friends visited my other friend’s room that just not far from my room (beberapa kaki je)..diorang tak singgah pon bilik aku..huhu..then, if diorang nak berjimba jimba they even didnt text me

“weyh, jom kuar”

“weyh jum pegi sini sini”

“weyh, ayam penyet jum”

huhu…takda..maybe ada..tapi tu pun if diorang teringat kat ak..tak bersyukurkan aku ni..huhu..but, itulah yang aku rasa..lat sem lagi la..worst! iyalah..mengungkit ni tak elok..aku pun tak suka ungkit mengungkit nn..tapi apa yg terjadi hari ni membuatkan aku teringat apa yang terjadi sebelum ni…

sorang ni ajak yang sorang ni karok..then, siap ckp “ak ajak ko sorang je..jgn ajak yang lain” (not the real sentence)..aku yang mmg kat depan ni, haram pon tak pandang..huhu..tapi, klo diorang nak buat aktiviti yang memerlukan kos yang banyak, if diorang memerlukan orang untuk tong-tong duit..baru nak ajak..

huhu..yang hal family aku ni pun menganggu emosi aku gak..tapi, diorang, aku tak nampak…so, tak terasa sangat..tapi terasa la jugak..bila nak g jalan …tunggu aku balik johor..pegi genting la..pegi cameron, kelantan, terengganu..huhu..bila aku tepon, takda lak cakap pape…tgk2 da post gambar kat fb..huhu..terasa tak awak kalo orang buat awak mcm tu..diariku oh diari..naseb baek awak takleh ckp,, kalo tak you’re just telling me the truth..

tapi kan…aku selama ni cuba sedaya upaya untuk bersangka baik dengan semua orang disekeliling aku..cuba untuk mempositifkan diri..okeh, macam mana nak meneutalkan balik perasaan aku ni..

aku seboleh boleh taknak perasaan ak slack sikit pon kat kawan kawan aku semua..aku sayang diorang..diorang diantara orang yang memberi kesan dalam hidup aku..literall, external and internal.. jadi, aku taknal perasaan yang aku rasa ni membuatkan aku rasa tak best kawan ngan diorang..

okeh, prof muhaya ckap..audit diri..sebelum kita tengok kesalahan orang lain, keburukan orang lain..tengik kesalahan, perangai buruk kita dahulu..hurm….banyak perangai aku ni yang buruk..mungkin sebab tulah diorang rasa tak best kawan ngan aku..hurm…prof muhaya cakap lagi..pandang orang lain, lagi elok dari kita..tapi, jangan sampai merendah rendahkan diri sendiri..!!

okeh, apa yang perlu aku buat sekarang..baiki segala perangai buruk, kelemahan diri ni..hurm,,yang berkaitan dengan perangai orang lain yang tak kenan tu,,bersangka baik..dan doakan diorang supaya diorang tak buat macam tu lagi..either kat aku atau orang lain..jadi, WAHAI HATI, TOLONGLAH BERSANGKA BAIK DENGAN SEMUA ORANG..

dan apa yang penting,,aku kene perbaik hubungan aku dengan ALLAH..sebab..bila hubungan kita dengan ALLAh baik, terjaga..maka secara automatiknya hubungan sesama manusia juga pon akan improve jugak..insyaAllah..berdoalah yang baik baik je..

lagi satu, urm…apa ek nak cakap tadi..huhu..dah lupa..adooyaii…!!nilah penyakit ak satu ni..cpt sgt lupa..takpalah..btw, skarang ni aku tengah follow citer Adam Hawa..yang novel masa sekolah dulu tu..!!best kot..!!hihi..ni link kat bawah..nanti awak tengok ea..

http://www.youtube.com/watch?v=wIBfBuGnWgE&feature=related

yang ni aaron aziz berlakon as Adam, nadiya hani as Ain Hawani…weeehhuuu..~~~

ni novel dia yang aku baca masa sekolah dulu..

okeyla..sampai sini je..hati aku pon da elok sikit..actually, tujuan aku tulis kat sini bukanla nak memburuk2kan keadaan ke apa..tapi nak memneitralkan diri dan hati aku..if aku citer kat orang lain, mungkin diorang akan terkesan denga apa yang aku citer..jadi, its better to keep it myself..and neutralize it..lagipun, aku nak mengurangkan perbincngan2 macam ni..takut dosa mengumpat kau makin bertambah..

alright, i’m ok now..nak pegi solat..menyembahNya..da berapa hari tak solat..takleh..huhu…rasa macam terputus connection..oklah..assalamu’alaikum…=)

akunamatiada.1348.071012.