berkira..

salam wahai diariku..

hurm..baru balik dari bilik ezi..cadangnya nak pinjam pemadam,,da selesai pinjam meminjam tu..dia ckp ..

” ko minum kopi ke “?

then, aku tanya la “berbau ke?”..

dia jawab.. “a’ah..ko da guna berapa da ek (kopi tu)?”

sbb kitorg belik kongsi..so, half-half..dia 7, aku 7..hurm…apa yang aku cuba nak sampaikan disini…ialah…yang aku perasan, dia ni (dari 1st year)…agak berkira jugak la..lebih lebih lagi kalau dalam bab memang hak dia..kadang kadang aku terasa gak..yela,,sebab bagi aku kawan2 kan..kalau aku..jenis macam tak kesah..dia lebih sikit ke, aku kurang sikit ke..

tapi bila fikir fikir balik..ada sebab Allah bagi kawan yang macam tu kat aku..sebab, dengan perangai aku ni yang jenis tak kesah..kadang kadang aku terambil hak orang…maksod aku, aku jenis tak kesah if orang guna/ambil makanan aku..then, aku akan rasa orang lain pon tak kesah kalau aku pun buat macam tu..jadi, kemungkinan aku gunakan/makan harta orang lain itu adalah tinggi..dan, tanpa aku sedar..sebenarnya kawan aku ni  (yang aku guna/makan harta dia) tak redha/ikhlas pon..jadi, dengan dikurniakan kawan yang jenis berkira ni..Allah nak tegur/ pantau/ mengurangkan aku berbuat demikian sekaligus mengurangkan dosa yang bakal aku lakukan sebab aku akan lebih berhati hati dalam memakan/mengambil hak/harta orang…okeh, itu kesimpulan aku..(agak agak ko paham tak..??hihi…)

jadi, kamu yang empunya diri…jangan nak terasa ya..semua benda yang terjadi disekeliling kita ada sebabnya..takda benda yang terjadi tanpa sebab..semuanya mesti ada sebab dan hikmahnya..dan yan paling penting..!!bersangka baik sesama manusia..okey..??

alright…sambung buat keje..hihi

akunamatiada.1046.161012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: