board..

http://pr2012.aaschool.ac.uk/students/pushpanathan

Advertisements

petanda?

‘Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji? Dan sungguh, Kami telah menguji orang – orang sebeum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang – orang yang benar dan pasti mengetahui orang – orang yang dusta. “

selalu terdengar ayat ni.. tak sure kat mana..tapi yang pasti, sekali tu masa tengah tadabbur Quran, terjumpa ayat ni..then, ada juga terjumpa (tak ingat kat mana, artikel fb or somewhere else..)

and i believe it is not kebetulan because there no such ‘kebetulan’ in life..everything has been planned by Allah, Yang Maha Besar, Yang Sebaik-baik Perancang..urm, okay, it’s time to rationalize all these things..

untuk menjadi seorang manusia yang lebih baik dari semalam atau masa lepas, we need ‘turning point’.. its like titik perubahan dalam hidup, untuk mengubah kita kearah yang lebih baik..okay, the turning point can be given to us in a good way, nikmat ataupun musibah.. dimana kedua – dua ni menjadi atau menarik kita untuk lebih dekat dengan Allah..

hurm, in my case..what happen to me is really…shocking? tak pulak, urm, expect as expected?..entahla..tapi apa yang pasti..aku rasakan aku dah cukup kuat untuk menghadapi/berdepan dengan kemungkinan kepada kegagalan ni.. namun, bila ianya menjadi betul seperti apa yang aku jangkakan; iaitu aku gagal untuk melepaskan diri sem ni..aku terduduk..seakan – akan orang yang tidak pernah menyiapkan diri untuk situasi ni..padahal aku rasa aku dah cukup prepare dah to face this possibillity..hurm,,

agak lama jugak aku nak menerima dan mengpositivekan kembali diri ni..aku try call ibu, to get the strengh..but somehow, aku hampa.. sebab kata – kata dia meng’down’kan aku lagi..terus aku dah tak angkat call ibu… bukan sebab apa, aku taknak diri aku lagi down sekaligus, aku akan rasa slack kat beliau..hurm, aku taknak rasa macam tu kat parents aku..tapi still rasa takbest tu datang sebab aku tak angkat call diorang..huhu

hurm lagi sekali..then, aku realise..yang kita akan hampa bila kita meletakkan harapan pada manusia..tetapi, kita tak akan hampa bila kita mengadu kepada Allah..okay, satu pengajaran kepada aku..berbalik kepada ayat dalam surah al- Ankabut di atas, apa yang aku dapat proses dari apa yang terjadi kepada aku ni, mungkin ini adalah salah satu cara untukku menjadi hamba Allah yang lebih baik, iaitu dengan menguatkan keimanan aku kepadaNya..sebab orang beriman selalu diuji oleh Allah..untuk menguji kekuatan keimanan kita..

okay, ianya sama macam amek exam..kita dah rasa kita cukup faham, cukup menguasai, sesuatu bab tu, tapi, bila dalam exam, we’re not performed well..macam tu jugaklah dengan situasi yang aku alami ni.. (but i’m not sure if this gambaran situasi can be the same teori with this konteks ayat..huhu) ujian yang Allah bagi ni adalah sebagai ihurm, apa nak ckp ea..penanda? untuk kita tengok balik tahap keimanan kita.. sama ada bila ditimpa musibah ni,, kita memang redha dan yakin dengan Allah atau sebaliknya..dan aku akui, aku agak goyah/sedikit melatah bila datang ujian ni kat aku..hati, keimanan, keyakinan aku terhadap Allah agak goyah..aku macam risau, apa akan jadi keatas aku lepas ni..padahal jika aku betul – betul yakin dan takwa..aku tak akan rasa/ fikir macam ni..masyaAllah…ampunkan aku ya Allah..

then, sekarang ni baru aku sedar..rupa-rupanya hubungan aku dengan Allah tak cukup kuat lagi..huhu.. dan aku sebagai hambanya..rasa sangat – sangat berdosa, bersalah kepada Penciptaku ini.. bila aku rasa tak cukup, DIA cukupkan..bila aku rasa sedih, DIA yang akan bagi menghiburkan hati aku balik, baik dengan apa cara sekalipun…bila aku rasa down, tak yakin dengan diri sendiri, DIA  hantarkan kawan2 yang baik hadir disekeliling aku mahupun di alam maya, menyampaikan kata-kata semangat yang pada hakikatnya diorang tak cakap kat aku pon..tetapi aku yakin kata2 tu datang dari Allah untuk meng’up’kan aku balik..sungguh aku dapat rasakan sayang Allah itu..sungguh..tapi, aku seakan-akan tak sedar diri..sungguh..

ya Allah..sungguh, ampunkanlah kealpaan aku ni..sungguh ya Allah..

selama ini aku dapat rasakan yang kata-kata, doa – doa aku tak cukup ikhlas..tapi DIA tetap makbulkan sebahagian doa aku..Ya Allah..sungguh aku tidak beruntung..ampunilah aku Ya Allah..benar, ampunkanlah aku..

dengan penuh rasa berat,

akunamatiada.0253.291212.

cerita tentang usaha..

dengan apa yang terjadi kat aku sekarang ni,, apa yang penting bagi aku adalah usaha, usaha, usaha dan usaha..itu yang penting ..kerana aku yakin dengan janji Allah sepenuh – penuh hati aku.. janji Allah itu pasti..itu dah dikatakan di dalam Al-Quran..Allah ckp, (tak ingat surah mana) ” Allah tidak akan merubah nasib suatu kaum hingga mereka merubahnya sendiri”..bukan tu je..banyak lagi sebenarnya..hurm, dan..

aku memohon kepadaMU, supaya engkau buang was was yang ada dalam hatiku ini, dan moga diteguhkan keyakinan ku kepadaMu ini..

amiinn..

i’m just doing this for the sake of Allah, my parents and myself..semoga apa yang aku buat ni akan mendatangkan manfaat kepada diriku sendiri, keluarga ku, masyarakatku, negaraku dan yang terutamanya agamaku yang kucintai..