https://www.youtube.com/watch?v=0dRpc48IijM

Link

wishlist upon my life..

salam little diary,

these are my wish that i want to do/achieve in my life :

♥ visiting Istanbul, Turki

♥ and travel all-over-around the world

♥ doing Hajj with my family (ibu, ayah, adik2)

♥ kerja oversea?study oversea? yg pnting oversea

♥ getting my healthy weight-45 kg

♥ panjat gunung kinabalu, paling tak pon,, jungle trekking..

♥ scuba diving

♥ having a precious/blissful life that lead me to Jannah

♥ having a spouse & kids that seriously will meet again in Jannah

♥ i want to built a house for my family, a traditional – contemporary malay house, penuh dengan kayu yang blh memuatkan semua orang dalam rumah tu, semua orang ada bilik.. (niat di hati nak beli rumah sebelah tu, dan renovate it)

♥ i hope, i’ll stay in this design stream.. if i’m not an architect, i’ll be an ID or landscape architect..who knows..?tapi..aku pun teringin nak jadi writer, that have my own column..adakah itu mungkin?wallahuallam. hanya Allah yang tahu..

>> and my final destination will be Jannah. insyaaAllah..

akunamatiada.1600.170113.

things to do for 17th January 2013

okeh..banyak benda yang nak kena buat besok. Apa dia?

1. bangun awal sesubuh subuh pagi

2. basuh baju & terus ampai/ rendam baju yang nak basuh tangan

3. jogging (20 min) dan terus beli breakfast

4. mandi dan basuh baju yang rendam tadi

5. amek air RO, tukar air ikan (sian ikan aku)

6. start buat keje (thesis)

cakap pasal keje, banyak yang nak kena buat. banyak yang kena plan, for the whole next semester..aku kena bergerak sekarang. nak tunggu til semester start macam tak akan sempat je..aku da serik da. dah taknak fail lagi..cukuplah dua kali. aku pon dah berjanji dengan diri aku nak berubah, to more mature, think like an adult. ok, no more wasting time..lagipun aku dah berjanji dengan prof. hamdan nak crit dengan dia this semester break.hurm,, tu je kot..daaaa…~~~

akunamatiada.2243.160113.

productive muslim.

productive muslim.

attempt.effort.improve.love.go for it ,Dary!!

Image

love yourself, love others.. ♥

somehow, aku terfikir. kenapa suddenly aku jadi tak yakin pada diri sendiri sekarang ni.? kenapa aku rasa rendah diri sekarang ni, rasa yang macam aku ni tak berguna langsung. tau tak? people will treat you based on how you treat yourself. sebab tu la kot orang sekeliling aku  layan aku macam aku ni tak berguna langsung, tak mendaitangkan manfaat. huhu.. dan aku rasa, inilah maksud Prof. Muhaya ; love yourself first, then you can start love everything around you. dan dari situla orang akan start appreciate dan hargai kita.

dan aku rasa kenapa aku jadi macam ni sebab…

1. aku expect orang akan pandang / layan aku sekian sekian..sebab tu la kot, you pretend to be somebody else, Sha!

2. satu lagi, aku rsa aku perlu ubah cara pemikiran aku. mungkin aku positif terhadap orang disekeliling aku, tapi kat diri sendiri, aku tak pandai mempositifkan diri sendiri. huhu.. dan aku rasa benda ni sama maksud dengan kata2 dari prof muhaya tadi : love yourself first.

3. huhu..somehow, aku rasa sebab musabab kenapa aku jadi macam ni adalah kerana, hubungan aku dengan Allah tak cukup kuat lagi. hurm, ini bermaksud keyakinan aku terhadap Sang Pencipta tak kukuh lagi? adakah???

okay aim for today:

start love yourself, sha.. nobody will love you except Allah and you..!! & most importantly, start loving and worship Allah and start loving Rasulullah s.a.w. one thing, not focus on what people didnt think of you. maksudnya, jangan berharap atau bergantung kepada pandangan manusia semata2..dan start appreciate what you have now..

love yourself first, then baru love others and your surrounding

ingat sha, jaga amanat Allah ni baik baik iaitu hati dan diri kamu.. merekalah penentu kamu di hari perhitungan nanti..insyaaAllah..moga moga Allah tunjukkan jalan yang sebenar benarnya…amiinn….

akunamatiada.2027.010113.