Andai

Aku pelik sangat..tapi, xdala pelik mana pon..hehehhe..hidung aku ni…asek berdarah je..suatu masa dulu penah terjadi and so far..nothing happened..alhamdullillah la..but lately, makin kerap jadi lak..boleh cakap setiap hari la..kali ni kena bukannya sikit2 macam dulu tu…dgn darah pekatnya..dan banyak..tuam2 ngan tisu,,kuar lagi….tuam, kuar lagi…

Aku pernah carik kat internet about these phenomena..tapi bila baca2..they’ve just said..nothing serious..just maybe our inner parts are bleeding..and bila tanya makjang (yelaa..sapa lagi nak tanya…parents ak x hirau pon pasal anak dia sorang ni,,sihat ke..berpenyakit ke..normal ke (walaupon ak tau ak ni x normal senanya))..mungkin badan aku panas sgt..

And aku pon x amek serious pon psl mende ni..yelaa..aka tau,,aku ‘sihat’ ke..x ‘sihat’ ke..takda orang hirau pon..there’s nobody fell or felt my existence..aku ada ke..takda ke..tak effect sekeliling pon..

Cuma skarang ni aku berserah 100 % pada tuhan..yelaa..semuanya dia dah tentukan..kita mati bila..mati mcm mana..hidup berapa lama..

Andai kata..andai la kata..aku mati besok..hurm..banyak lagi amalan aku yang x cukup…wajib, sunat apath lagi..hurm..

Ya Allah…sebelum kau tarik nyawa ku,,]

Berikanlah aku kesempatan untuk beribadah sepuas2nya..

Amin..ya rabbal a’alamin..

*padahal..Allah mmg tgh bagi chance kat kita tok beribaadt..kita je xnak grab chance ni…huhuhuh

(dush..dush..tumbuk muka sendiri)

akunamatiada.2241.111111.

Advertisements

pedinding neraka..

ya allah ya tuhanku..

aku sesungguhnya ingin menjadi pedinding kepada bapaku dari neraka jahanam..jadikanlah bapaku seorang yang menjalankan tanggungjawab, kewajipannya ke atas diriku Ya Allah..jadikanlah beliau seorang ayah, bapa yang baik ke atas anak – anak nya Ya Allah…

amin ya rabbal alamin…

salam my little diary,

ok..rasa macam nak cerita about principle yang aku pegang selama ni which is ; just follow the flow..hurmm..

rasanya, yang aku apply prinsip tu dalam kehidupan seharian adalah salah sama sekali..hurmm,,,kenapa? memangla Allah telah merancangkan segalanya..dah tertulis dah dalam Lauh Mahfuz kita. Apa yang terjadi pada kita, ceritera kehidupan kita, jodoh kita, rakan – rakan dan kawan – kawan kita, keluarga kita, kerjaya kita, bakal anak – anak kita..everything have been written!! percaya tak??

kalau dulu,, aku just berdiam diri, kurang berusaha..dan just let those things happen..without putting an effort to change it! huhu..but, that perception change as this things happen in my life. hurm…

dan sekarang, pandangan aku, terdapat RAHSIA BESAR yang tidak kita ketahui, yang telah tertulis dalam ‘cerita itu’. Dulu, ustazah aku pernah kata ” walaupun semuanya dalam perancangan  Allah,  namun akhiran cerita itu, hidup kita boleh berubah, selari dengan usaha yang telah kita lakukan”. Dan waktu tu, aku terfikir – fikir sendiri.. macam mana kita nak ubah semua yang telah dirancang oleh Yang Maha Esa padahal kita adalah hambaNya. yang hina. yang tidak mempunya kuasa apa – apa pun..

tetapi, baru sekarang aku faham, – berubah – yang  sebenarnya, ada satu kurnia ataupun anugerah yang telah Allah berikan kepda kita saat roh ditupkan ke jasad kita iaitu;

 

will be continued….

hati keras

benar. suatu masa dulu hatiku keras.bajet kebal, tak lut. susah sangat nak menangis. bagi aku, menangis itu suatu kelemahan. once, dulu.. hati aku penuh dengan rebel. bagi aku, semua orang against aku. bagi aku, semua orang tak suka aku, tak nak pun aku kat dunia ni sebenarnya. aku pun tak tahu kenapa. mungkin ikatan tali antara aku dengan Allah sangatlah rapuh. tak kuat. aku tak kata aku orang yang baik sekarang. tak. but i’ve improved. dari masa silam. i’m not perfect. aku hanyalah hambaNya yang banyak berdosa. sentiasa melakukan dosa. hari – hari. namun aku cuba berusaha untuk mengurangkan aktiviti kejahilan aku. year by year, month by month, week by week, day by day, hour by hour, minute by minute, sec by sec. i try and will do try. semoga aku sentiasa berada di dalam pengawasan Dia. semoga aku sentiasa dibukakan hati dan dilapangkan hati untuk berubah demi Dia.

dan semoga ibubapaku sentiasa di dalam rahmatNya.semoga mereka dimasukkan kedalam syurga bersama kami, anak – anak mereka. amin.

akunamatiada.240513.0924

https://www.youtube.com/watch?v=0dRpc48IijM

Link

wishlist upon my life..

salam little diary,

these are my wish that i want to do/achieve in my life :

♥ visiting Istanbul, Turki

♥ and travel all-over-around the world

♥ doing Hajj with my family (ibu, ayah, adik2)

♥ kerja oversea?study oversea? yg pnting oversea

♥ getting my healthy weight-45 kg

♥ panjat gunung kinabalu, paling tak pon,, jungle trekking..

♥ scuba diving

♥ having a precious/blissful life that lead me to Jannah

♥ having a spouse & kids that seriously will meet again in Jannah

♥ i want to built a house for my family, a traditional – contemporary malay house, penuh dengan kayu yang blh memuatkan semua orang dalam rumah tu, semua orang ada bilik.. (niat di hati nak beli rumah sebelah tu, dan renovate it)

♥ i hope, i’ll stay in this design stream.. if i’m not an architect, i’ll be an ID or landscape architect..who knows..?tapi..aku pun teringin nak jadi writer, that have my own column..adakah itu mungkin?wallahuallam. hanya Allah yang tahu..

>> and my final destination will be Jannah. insyaaAllah..

akunamatiada.1600.170113.

things to do for 17th January 2013

okeh..banyak benda yang nak kena buat besok. Apa dia?

1. bangun awal sesubuh subuh pagi

2. basuh baju & terus ampai/ rendam baju yang nak basuh tangan

3. jogging (20 min) dan terus beli breakfast

4. mandi dan basuh baju yang rendam tadi

5. amek air RO, tukar air ikan (sian ikan aku)

6. start buat keje (thesis)

cakap pasal keje, banyak yang nak kena buat. banyak yang kena plan, for the whole next semester..aku kena bergerak sekarang. nak tunggu til semester start macam tak akan sempat je..aku da serik da. dah taknak fail lagi..cukuplah dua kali. aku pon dah berjanji dengan diri aku nak berubah, to more mature, think like an adult. ok, no more wasting time..lagipun aku dah berjanji dengan prof. hamdan nak crit dengan dia this semester break.hurm,, tu je kot..daaaa…~~~

akunamatiada.2243.160113.

Previous Older Entries